LEHETŐSÉGEK, MÓDSZEREK


relaxáció, imagináció, meditáció

Négy módszerrel segítem a hozzám fordulókat:

A négy módszer szervesen illeszkedik egymáshoz:
Az autogén tréning “megtanítja a testünket” önállóan megtapasztalni a befelé koncentráló aktív figyelmünket és ellazult, relaxált állapotban megérteni szervezetünk jelzéseit. Ez a stressz, a szorongás, az álmatlanság és a szomatoform zavarok – más néven pszichoszomatikus testi betegségek – feloldásának nagyon hatékony módszere. Majd imagináció során belső képek, saját történetek is felszínre jöhetnek – az álmokhoz hasonlóan, amelyet közösen megtanulunk megérteni és feldolgozni. .

Az integratív és NLP eszközök is ezen az imagináción alapszanak. Fő pillére a katatím imaginatív pszichoterápia (KIP). Segítségével az egész személyiségünket érintő, mélyen gyökerező, rögzült “sémák” oldhatóak fel és haladhatóak meg, amely után életünk egy új, felszabadultabb, energikusabb és önazonosabb szakasza bontakozhat ki.

A képi kifejezéspszichológia és az alkotás világa segít mindezeket a belső képekből a mindennapi élet realitásába átültetni, vagy kreativitásunkat kibontakoztatni.

A drámajáték során pedig megjelenítünk, utánozunk vagy előzetesen “elpróbálunk” egy nehéz beszélgetést, családi, párkapcsolati vagy munkaköri helyzetet. Cél lehet a személyiségformálás, a kapcsolatfelvétel, a kapcsolattartás, a közlés megkönnyítése, sok esetben emberi probléma vizsgálata és egy helyzet megoldása “a tér segítségével”.